2021. március 31., szerda

Afrika afrikai maszk Igbo népcsoport Nigéria Afrikanische Kunst Maske african mask 64.. - Jelenlegi ára: 17 000 Ft

Patinás, szép, régi, a népcsoportra jellemző maszk.
Postázás csakis Magyarország határain belülre és kizárólag a vételár és a postaköltség előre utalásával MPL postacsomagban lehetséges!
Magasság: 30 cm.
Az Igbo nép (több tízmillió ember) Nigériában, főleg erdős vidéken 33 alcsoportban, 200 faluban él, sűrű erdőben vagy mocsaras vidéken. Örökölhető vezetőitisztségek helyett a vének tanácsa kormányoz.
Titkos társaságok is működnek, jelentős politikai és vallási hatalommal. Ezek hierarchikus felépítésűek, a tagok a ranglétrán fokozatosan lépnek feljebb, teljesítményük és bőkezűségük szerint.
Az igbo szobrászatnak szigorú szabályai vannak. Az alakok egyenesen állnak, a karok a testet nem érintik, a kezek nyitott tenyérrel, előrenyújtva. Az arányok életszerűek, kivéve feltűnően hosszú nyakat. Az oltár-szobrok keményfából készültek. Ezeknek kos-szarvuk van, ezáltal a kitartást és az agressziót szimbolizálják. A kos csak kivételesen harcol, igy az igbók számára az önkontrollt jelenti. A fiatal férfiak különböző életkorban szerzik meg ezt az Ikenga-szobrot, de mire megházasodnak és letelepednek, mindenkinek van
egy. A nagy Ikengák az egész közösséghez vagy családokhoz tartoznak. A szobrok bonyolult hajviseletén megjelenik a szarv-téma is.
Az alusi figurák a természet erőivel kapcsolatba hozott védő istenségek. A szobrok lényeges eleme a nyitott tenyér, mely őszinteséget, nyíltságot sugároz. Kifejezi, hogy fontos dolog
adni és kapni, ez isten és ember kapcsolatának is az alapja.
 
Az igbók maszkok ezreit használják. Általában a szellemek szinére, fehérre festik őket. A maszkos táncosok bonyolult öltözéket is viselnek, néha tükrökkel díszített ruhát. A maszkok
segítségével szembeállították a szépséget a szörnyeteggel, a nőiest a férfiassal, a feketét a fehérrel. A fából vagy rostanyagból készült maszkok szerepelhetnek színielőadáson, rituálékon, beavatásnál, temetésen, népünnepélyen. A kontrasztos maszkok szerepeltetése a színielőadásokon általános, például az egyik darab főszereplői: „ az elefánt szelleme” és „ a szűzlány szelleme”. A maszkok hagyományosak, az előadás témája, cselekménye azonban évről-évre más.
 
Többféle díszes fatárgyat is készítenek: hangszereket, ajtókat, zsámolyokat, tükörkereteket, tálcákat, babákat, jósláshoz való kis figurákat.
Utánvétellel, futárral nem küldöm!
Vaterán kívüli adásvételtől elzárkózom és a tárgyaim fix árúak!
Megkérek mindenkit, hogy csak abban az esetben licitáljon, ha a feltüntetett fix áron is kéri a tárgyat, s személyesen át tudja venni vagy biztosan ki tudja fizetni a postaköltséget!
Postázás csakis postai küldeményként lehetséges a küldemény súlyától és méretétől ill. a célállomás távolságától függően a mindenkori aktuális hivatalos postai díjszabás alapján!
Bútort és nehéz tárgyakat nem postázok!

Jelenlegi ára: 17 000 Ft
Az aukció vége: 2021-04-01 08:20 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése