2020. december 25., péntek

Dr. Karácsonyi János:Magyarország egyháztörténete főbb vonásaiban 970-TŐL 1900-IG (C) - Jelenlegi ára: 3 600 Ft

Dr. Karácsonyi János: Magyarország egyháztörténete főbb vonásaiban 970-TŐL 1900-IG
ELŐSZÓ
Negyven éve, hogy nem jelent meg magyar egyháztörténet! Balics Lajosnak 1885-1890-ben megjelent egyháztörténete csak 1301-ig terjed. Lányi Károlynak Knauz Nándortól átdolgozott és 1866-ban kiadott egyháztörténelme már megjelenésekor toldott-foldott és mégis befejezetlen volt. Protestáns atyánkfiainak a középiskolák VIII. osztályában tanuló ifjúság számára mostanában elég sűrűn irogatott, egyháztörténeti könyvei magyar egyháztörténetnek nem nevezhetők, (ők sem írják annak), mert Magyarország vallási történetének csak egyhatodát ölelik fel.
Pedig negyven év óta a magyar történettudomány roppant sokat haladt! Ennek a magyar egyháztörténetre vonatkozó eredményeit összefoglalni, Magyarország művelt közönségét a vallási téren történt változásokról tájékoztatni, égető szükség!
Ez égető szükségen némileg segíteni akar e kis könyv.
Könyvem hiányait, gyengéit én magam legjobban tudom, látom, de az idő és szükség követeli, hogy végre mégis közrebocsássam! A magyar kath. ifjúság és növendékpapság keveset tanúl, az egész magyar művelt közönség pedig keveset tud a magyar egyháztörténetből. De nem csoda, hisz nincs is könyv, amiből megtanúlja és megtudja a fontos vallási eseményeket s helyesen tudjon itélni róluk!
Adja Isten, hogy e kis könyv nyomában csakhamar jobb, terjedelmesebb mű keletkezzék! Addig pedig szolgáljon ez tájékoztatóúl.
Kelt Nagyváradon, 1906. Jézus neve napján.
Karácsonyi János dr.  
oldalszám: 357
Állapot: a gerinc picit feslett, ragasztással javított.


Jelenlegi ára: 3 600 Ft
Az aukció vége: 2020-12-26 01:28 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése